Kjærlighet, latter og lidenskap: Slik balanserer du ild-elementet med yoga

Visste du at noen yogaøvleser kan balansere energibanene i kroppen, og på den måten påvirke helsen i kropp og sinn positivt?

Vi som lever idag har stadig utfordringer med helsen. Vi sitter mye i ro eller arbeider statisk hvor vi gjør de samme bevegelsene om og om igjen. Det fører til økt belastning i noen områder av kroppen og understimulering av andre.

Yoga kan hjelpe oss til å balanserer kropp og sinn, og finne tilbake til god helse.

Yogaen som utviklet seg i Kina er bygget på Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM). Mange kjenner dette systemet fra akupunkturen med sine energibaner, meridianene. I tillegg bruker man i  TKM 5-element-systemet som analyse- og behandlingsverktøy: Tre, ild, jord, metall og vann er de fem elementetne.

Les videre så får du lære mer om ild-elementet, og hva det betyr for deg.

Malene Osa-Bjørkmo er proffesjonell kinesiolog, Neuro-Trainer og yogalærer. Her kan du lære av Malene! Og i videoen under viser hun deg hvilke yogaøvelser som balanserer og styrker ild-elementet, og hvordan du skal utføre øvelsene.

Kinesiologens perspektiv:

Muskler som er relatert til ild-elementet er på baksiden av leggene, baksiden av skuldrene, magemusklene, fremside og innside lår, og rundt hoftene. Ved underenergi eller overenergi på ild-elementet så kan det merkes i de gjeldende musklene som ubehag.

Hva syns du om fargen rød? Ler du mye? Ler du nok? Ler du av spontan glede? Liker du sommer og varme?
Dette er ting som er forbundet med ild-elementet.

Når ild-elementet er i ubalanse:

 • Vi ler sjelden. Vi har lett for å bli alvorstynget, apatiske eller at vi ikke klarer å glede oss, selv når situasjonen tilsier at vi burde gjort det.
 • Eller du bruker latter som et skjold mot å kjenne på andre følelser som ikke er så hyggelige, som sinne, frustrasjon eller sorg?
 • Vi mister kontakten med kjærligheten. Vi kan føle at vi ikke er elsket, eller har vanskelig for å elske andre. Vi kan også føle på mye hat dersom ild-elementet er i ubalanse.
 • Mangel på «drive». Når ild-elementet er svakt har vi liten eller ingen inspirasjon eller lidenskap som driver oss igjennom hverdagen. Livet kan føles monotont og kjeldelig.
 • Vi kan oppleve stivhet, smerter eller andre plager i førlgende områder: Bak på leggene, bak skuldrene, rundt hoftene, i magemusklene og musklene på fremsiden og innsiden av lårene.
 • Vi kan ha sykdom eller problemer med hjertet eller i arteriene (de store blodårene som går ut fra og kommer inn til hjertet).
 • Vi kan ha problemer med den delen av fordøyelsen som skjer i tynntarmen, som betennelser, IBS, matinntolleranser, diaré, lekk tarm, magesmerter, food MAP eller nedsatt næringsopptak.

Når ild-elementet er i balanse:

 • Ler vi høyt og spontant som et barn. Vi smiler ofte.
 • Ild-elemetets organ er hjertet og tynntarm, og når ildlemenetet er i balanse er hjertet og arteriene friske og velfungrende.
 • Det samme er fordøyelsen som skjer i tynntarmen, og vi har godt næringsopptak.
 • Vi føler vi at vi lever med et lett hjerte, at livet går lett.
 • Lidenskap og kjærlighet er en naturlig del av hverdagen, og man er «forelsket» i livet, seg selv og andre på den måten at vi gleder oss over det. Vi er tollerante ovenfor mennesker, og det skal mye til før vi misliker eller hater andre.  Vi er også tollerante i situasjoner hvor vi eller ville mislikt oss sterkt eller dirkete hatet. Vi føler oss sterke og tilpassningsdyktige.
 • Vi finner ting, mennesker og aktivteter som inspirere og gleder oss. Og vi lar oss inspirere og kjenner glede over dette! Denne lidenskapen gjør arbeidet lett, og livet føles spennede.
 • Vi har god bevegelighet i musklene som tilhører dette elementet: Legger, magemuskler, fremsiden og innsiden av lårene, rundt hoftene og baksiden av skuldrene. Kroppen føles frisk og god i disse områdene.

Å ha ild-elementet i balanse er en stor styrke og fordel i hverdagen.

Har du noen plager som kan være forbundet med ild-elementet og det du leste over?

I denne videoen viser Malene deg hvordan du kan stryke ild-elemenetet. Vi anbefaler å gjøre denne yogatimen 1-3 ganger pr uke i 4-8 uker.
Den varer i 30 minutter, og er en super start på dagen!

 

Bli medlem her og styrk ild-elementet ditt med yoga.

 

Forfatter: Malene Osa-Bjørkmo, Sertifisert National Trainer International Kinesiology College, Profesjonell Kinesiolog, Neuro-Trainer og yogalærer.

Forfatter:

Anne Simone Kensho

Anne Simone Kensho

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg

Kontakt oss

kundeservice@yogafarm.no

Følg oss på sosiale medier:

YOGAFARM AS – Org nr 924 958 138 – Salgsbetingelser