Yin eller Yang Yoga? – Hvem er du?

Yin eller Yang?
Disse aspektene blir ofte brukt i yogasammenheng, og er en vanlig betegnelse på to motpoler. Yang er det eksplosive, utadrettede, fysisk krevende, økt puls. Mens Yin er det rolige, nærende, innadrettede og mer meditative.

Yin og yang er motsetninger
Yin og yang er en beskrivelse av to ting sett opp mot hverandre, og man kan bruke det for å forklare alle fenomener, som yoga, mennesketyper, vær og klima, sykdommer, mat, personlighet, bevegelser og alt annet.

For eksempel er sommer yang, mens vinter yin. Varmt er yang, kaldt er yin. En varm og god sommerdag er typisk yang og en blåkald og stille vinterdag er yin. På en annen side kan man si at to sommerdager kan være yin og yang i forhold til hverandre. En varm sommerdag er yang, og en kald sommerdag er yin i forhold til den varme.

Yin
Yin

Yogaens yin og yang
I yoga sier vi at store bevegelser, økt pustefrekvens, mer fysisk krevende, økt tempo er yang. Mens rolige bevegelser, sitte stille, lukkede øyne, fokus innover, dype lange åndedrag, meditasjon er yin. Men også her er det nyanser. Det er ikke sort-hvitt, og det finnes et utall av variasjoner på en bevegelse, hvor mye tempo, hvor høy puls, hvor mye styrke som kreves osv.
Lenger nede finner du linker til flere forskjellige Yin og Yang yogaprogram.

Yang
Yang

Yin og yang står i forhold til hverandre
Dermed ser du at yin eller yang er relativt, og at beskriver et forhold til noe annet. Det gir oss en generell regel på at sommer yang og vinter er yin, at varm er yang og kulde er yin, mens når man sammenlikner en sommerdag mot en annen og de har forskjellige kvaliteter, så har de forskjellig yin/yang.

Yin og Yang yogaformer
Slik er det i Yoga også. Vi har yogaformer som er typisk yang og andre som er typisk yin. Men så finnes det en stor variasjon innad i yogastilen med hvordan en time/klasse er lagt opp med tempo, øvelser osv.

Ashtanga, Yogi Arts, Power Yoga, Sivananda og Jivamukti er eksempler på typiske Yang yogaformer.
Yin Yoga (som det ligger i ordet), MediYoga og meditasjon er er Yin. Stretching (tøying) er også typisk yin, uansett hvilke yogaform de er.

KjærlighetKundalini er i en slags mellomposisjon, da den har både yin og yangaspekter i sin typiske praksis. Den har enkle øvelser, men sammen med ildpust og at man holder posisjoner lenge får man en mer yang praksis. Kundalini er som oftest yang.

Ildpust er yang i forhold til dype lange åndedrag, da ildpusten er kraftig og krever energi for å gjennomføre. Man gjør for eksempel ikke ildpust når man er gravid eller har menstruasjon. Da skal man nære kroppen og «pushe» den for hardt.

Hva velger du?
Velg ut i fra to ting: 1) Hvordan du liker å trene (hvem du er av natur), og 2) Hva kroppen og sinnet ditt trenger nå.

nettyoga_mediyoga_rygg_yoga_ryggproblemer_ryggsmerter_yoga online1) Hva du liker å trene: 
Yang Yoga: Passer for deg som liker å trene hardt, aktivt og å virkelig kjenne at du har blitt sliten og svett. Du vil antakelig også like å trene zumba, Crossfit, kampsport, styrketrening, aerobic osv. Du er den som kjører på med lage treningsøkter i høyt tempo og liker kanskje å konkurrere. Du har mye energi og føler deg sterk.
Yin Yoga: Passer for deg som liker eller søker ro, og som er mer glad i bevegelse, men har mindre behov for å bli super-sliten, eller du ser etter en restitusjonstrening. Du liker kanskje å trene rolige løpeturer, dans (virker jordende) eller liknende. Du elsker de dype lange pustene og følelsen det gir å kunne slappe av, lukke øynene og synke innover. Du vil trene uten å måtte «bruke opp alt av krefter».

2) Hva kropp og sinn trenger
Det vi liker er ikke alltid det vi trenger… Alle trenger nemlig begge deler. Dette er vakkert symbolisert med figuren av yin og yang, der den sorte siden av en hvit prikk, og det hvite har litt sort i seg. Vi må bringe inn begge for å balansere oss.
Derfor har for eksempel yangyoga timer en savasana som en avslappende yin-del på slutten.
Kroppen har behov for å trene styrke, bevegelighet og å få opp pulsen. Like mye som den trenger hvile, ro og avspenning. Om vi kun trener rolige yin-yoga økter kan det blir litt lite økt pust og puls. Om vi kun trener yang yoga kan det blir lite restitusjon og vi mister et den viktige opplevelsen av «fokus innad» og det å oppleve en reise i oss selv, eller den selvinnsikten yoga kan gi oss.

Tøff eller pusete?
Hvis vi blir for «pusete», rolige, slappe eller nedstemt i humøret så trenger kroppen mer yang! Disse rolige innadrettede kvalitetene er nemlig yin, og blir det for mye av dem må vi har mer yang for å komme i balanse. 🙂
Hvis vi stresser mye, har hodet fullt av tanker, er omgitt av og prater med mennesker hele dagen, eller det er andre ting som krever vår fulle oppmerksomhet i stor grad, som feks små barn, avanserte maskiner, lederjobber osv, da trenger man mer yin.

Respekter deg selv og velg riktig!
Det er viktig å ære og respektere kropp, sinn og personlighet for det man er av natur, og hvordan tilstanden er her og nå.
Hvis du har en rolig og forsiktig personlighet av natur, så er yin yoga antakelig det du vil trives best med. Men om du blir for slapp, har for lite energi eller i lengre perioder føler deg nedstemt, så bør du legge til mer yangyoga eller annen yang trening for å balansere deg.
Om du er den tøffe, eksplosive typen som bobler over av energi, så vil du trives best med yang yoga. Men om du derimot blir for stressa, utbrent, får hjertebank eller andre stress-symptomer så bør du legge inn mer yin-trening i din hverdag.

TIPS! Om du er en typisk yang-yogi så vil du synes det er vanskelig å sette deg ned å gjøre rolige øvelser, puste og «tenke» innover. Det får deg antakelig til å ha lyst til å sprette opp, løpe av matta og finne på noe annet. Det føles som bortkastet tid. Men hvis du allikevel nå ser at dette er noe du antakelig trenger, så er trikset å gjøre følgende: Tren en hard/yang time først (feks Ashtanga Yoga, Jivamukti eller Yogic Arts), og avslutt med yin-yoga, MediYoga (medisinsk yoga), meditasjon eller med videoen «lange dype pust«. Etterhvert vil du lære kroppen å rette fokuset innover, og det vil begynne å føles naturlig, enkelt og svært forløsende på stress og kaostanker i hodet. Men det er en læreprosess, og du må prøve endel ganger før merker forskjell. Her viser forskning at man trenger å gjøre en slik rolig øvelse 3 ganger i uken eller mer i 8 uker. Etter 6-8 uker ser man at hjernen forandrer se og danner nye nervebaner.

Utbrent?
MediYoga er utmerket for deg! Denne yogaformen er basert på Kundalini og gir deg nettopp det du trenger nå.  Da anbefaler vi dette programmet….

Hvem er du, yin eller yang?  🙂

Forfatter:

Picture of Anne Simone Kensho

Anne Simone Kensho

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg