Vennlige bakterier hjelper til å holde deg frisk!

Av Eva Fjeldstad, forfatter av boken «Takk for maten?»

Venner for livet
En reise gjennom fordøyelseskanalen din er ca 7 meter lang. Ikke så langt for et menneske, men for de små vennene våre, tarmbakteriene, så dette stor plass å blotre seg på. Så stor at det er plass til 100 trillioner av dem i tarmen din. Kanskje kommer det som et sjokk på deg, og du lurer muligens på om det kan være skadelig å ha så mange bakterier i kroppen? Svaret er at du er avhengig av dem. Mange av dem er snille bakterier som gjør en viktig jobb for deg og din helse. Kunsten er å ha mange av de snille og få av de slemme.
Høsten er rett rundt hjørnet, og mange går snart under for tretthet, forkjølelser og lavt energinivå. Men slik trenger det ikke være!

Her er 6 av de viktigste oppgavene dine venner, tarmbakteriene gjør for deg:

  1. Lager vitaminer, og hjelper kroppen å ta opp vitaminer og mineraler fra maten vi spiser. Både vitamin K2 og flere B-vitaminer kan produseres av vennlige tarmbakterier.
  2. De hjelper til å fordøye maten. Det er jo helt vitalt for at vi skal ta den opp i kroppen. En paprikabit, for eksempel, må brytes ned til små molekyler før tarmslimhinnen slipper dem igjennom. En hel paprikabit ville bare suse forbi og komme ut med avføringen. Akkurat som maiskorn. Så uten tarmbakterier klarer vi ikke å nyttiggjøre oss av like mye av næringen fra maten. Med tarmbakterier får vi mye næring ut av lite mat.
    PROMP: Denne fordøyelsesprosessen kalles fermentering. Når vi har nok gode tarmbaktierier til å fermentere maten, nedbrytes den gjennom en sunn gjæringsprosess, og det skjer uten at maten råtner i tarmen. Og som du sikkert skjønner, så vil mangel på gode tarmbakterier føre til en usunn gjæring av maten, noe som i sin tur fører til giftige og illeluktende gasser.
  3. Den samme fermenteringen er med på å stimulere til oppvekst av flere vennlige tarmbakterier. Gjennom et langt liv bør derfor fordøyelsen forsterkes gradvis. Men dette er det motsatte av hva vi opplever idag. Hvorfor får du vite litt lenger nede.
  4. Gode tarmbakterier danner stoffer som er krefthemmende.
  5. Gode tarmbakterier er med på «utdanne» og forsterke immunforsvaret vårt.
  6. De danner signalstoffer (neurotransmittorer) som gir viktige beskjeder til og i hjernen. Blant annet dannes 70% av kroppens serotonin i tarmen. Serotonin er «lykkehormonet«, og gjør oss opplagte, glade og hjelper oss å tenke positivt.

I boken min utdyper jeg om tarmbakterienes viktige funksjon for vår fysiske og psykiske helse. Boken viser og forklarer hvorfor vi idag dreper tarmbakteriene våre med helt normal mat. Et typisk norsk kosthold hodler desverre ikke mål lenger. Maten har fornadret seg, og vi har endret matvaner. Det som var sunt å spise for 40 år siden har nå stoffer i seg som tar livet av våre venner tarmbakteriene.

De skyldige stoffene er kort oppsummert:
Tilsetningsstoffene (E-stoffer), rester av sprøytemidler og antibiotika i maten er skadelig for tarmbakteriene. Det er ikke alle tilsetnignsstoffer som er skadelige, men i Norge har myndighetene valgt å tillate bruk av skadelige E-stoffer, selv der det finnes helsevennlige alternativer. Endel melkeprodukter, sukker og visse typer fett skader oss også.

Så hva kan du gjøre?
Svaret er å spise ren, økologisk mat. Hjemmelaget, konservert mat, som surkål er også ideelle måter å hjelpe våre gode tarmbakterier til å formere seg og dermed styrke helsen, energinivået og immunforsvaret. I boken min gir jeg deg steg for steg kunnskap og hva du kan gjøre for å snu mot et bedre kosthold, og ønsker deg velkommen inn mellom to permer i «Takk for maten?»!

takk for maten?, eva fjeldstad, yogafarm, nettyoga, bok, sunn mat, tarmbakterier, tarm, forfatter, boktips, leve sunt, leve lenge, mat for helsa, mat for hjernen, hjernemat, fibromyalgi, kreft, diabetes, overvekt, feit, irritabel, adhd,Eva

Del gjerne dette med venner og kjente! 🙂

Forfatter:

Anne Simone Kensho

Anne Simone Kensho

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg

Kontakt oss

kundeservice@yogafarm.no

Følg oss på sosiale medier:

YOGAFARM AS – Org nr 924 958 138 – Salgsbetingelser