Hva gjør vi egentlig på yogafestival?

I skrivende stund er jeg på Nøsen, på et nyoppusset høyfjellshotell mellom Fagernes og Hemsedal. Norges Yogafestival, arrangert av Alexander Medin, er i full gang.

Vi har pustet, bøyd og smilt oss igjennom 3 dager med yoga, filosofi, pusteøvelser, herlig vegetarmat og trivelige sosiale stunder, og vi har 3 dager til å glede oss til. Dyktige yogainstruktører fra Norge og vise filosofer fra India og Tibet deler av sin kunnskap og sine ferdigheter.

Hvis du aldri har vært på yogafestival lurer du sikkert på hva dette egentlig går ut på. Og hvis du HAR vært på en yogafestival, så vil du kanskje vite hva som skiller denne festivalen fra andre yogafestivaler.

Norges Yogafestival er en fin mellomting mellom et yogaretreat og en yogafestival.

Her er vi kun 40 deltakere, 10 instruktører og filosofer og 13 frivillige som jobber her, så er vi en liten gjeng på omlag 70 mennesker. Vi kjenner at vennskap skapes fort fordi vi har felles måltider og alle samles i peisestuen i pauser og om kvelden. Samtidig er det rom for egentid for dem som ønsker å trekke seg tilbake en stund.
De felles måltidene blir et naturlig sted å bli kjent med nye mennesker og filosofitimene gir rom for diskusjon og spørsmål fra alle i gruppen. Noen velger å gå tur sammen i fjellet, mens andre tar et forfriskende kaldt bad i Storfjorden. Jeg føler at jeg er på en slags leirskole hvor alle er er her for en og samme grunn: Å ha det fint og praktisere yoga, rett og slett fordi det føles godt. Link til festivalens hjemmeside her…

selfie, norges yogafestival, yogafarm, nettyoga, lama, buddah, yoga, trene yoga hjemme, venner, vennskap, mester, guru, nøsen, nøsen fjellhotell, skogshorn, Spesielle vennskap.

En annen ting som slår meg er hvordan vi kommer tett på de store læremesterene og instruktørene. Når vi står sammen med en lama og tar selfies og prøver å få med den norske fjellheimen, og hvor lamanen etterpå legger deg til på Facebook. Gøy! På store festivaler blir lærerene ofte fremmede og vi får sjelden se dem mer enn på avstand under timen. Her er vi sammen som venner gjennom en hel uke.

 

En mulighet til å fordype seg mer i yogaen.

Foto: Omar Sæjnes
Foto: Omar Sæjnes

Her på Norges Yogafestival har du mulighet til å være med på hele «spekteret av yoga» med praktiske yogatimer, pusteøvelser, filosofi, diskusjoner og sanskrit. Er du en av dem som har gått teachertraining (yogalærerutdannelse) eller vurderer det, så vil du kjenne igjen oppbygningen av timeplanen som veldig lik en slik utdannelse.

En enkel timeplan gjør det enkelt å velge, og alt er i nærheten.

De store yogafestivalene har flere yogatimer gående samtidig, og du kan ofte velge mellom 5, 10 eller fler timer på samme tidspunktet. Her på Norges Yogafestival er timeplanen enklere, og du får maks to valg. Ofte er det bare en ting som skjer. Det betyr at vi alle samles ofte og gjøre ting sammen. Selv om yogapraksisen er personlig, og man kun har fokus på seg selv, så føles det som et fellesksap hele veien.

Foto: Omar Sæjnes
Foto: Omar Sæjnes

Det eneste jeg trenger å velge er om jeg skal møte opp på timen eller å ta tur i fjellet, lese bok eller ta en høneblund. Vi bor på hotellet hvor alt skjer, så det er ikke noe reising, store konferansesaler eller ut å lete etter et sted å spise. Her er alt lagt til rette for vi skal ha en komfortabel flyt igjennom dagen, hvor vi kun gjør det som kjennes riktig her og nå. Hvis man trenger å være for seg selv, så er det bare å gå opp på rommet eller gå en tur ut i den friske fjellluften.
Hvis du føler for å være med andre mennesker så er det alltid noen trivelige fjes i peisestuen, og du kan velge å dumpe ned ved siden av gammel venn eller finne en ny spennede person å bli kjent med.

 

Program fra morgen til kveld som både gir rutine og variasjon.

Det er en god variasjon av meditasjoner, yogatimer, filosfitimer og matpauser, slik at det blir akkutar så mye at man KAN velge å delta på alt. Slik ser en dag ut:

0630  Meditasjon
0700  Ashtanga yoga
0900  Pusteøvelser, pranayama
1000  Frokost
1100  Sanskrit
1230  Yogafilosofi
1330  Lunsj

Pause, lek, SUP og fjelltur

1545  Yogatime: Jivamukti, Acro, My Yoga, Melting into One.
1730  Foredag og debatt
1830  Middag
2000  Meditasjon

Hver morgen starter med en hindumeditasjon, og på kvelden er det buddistmeditasjon. 30 minutter hver gang. Det skaper en variasjon og vi får lære og erfare denne måten å roe tanker og sinn på fra to forskjellige tradisjoner. Etter morgen medtasjon går vi rett over til en time med pusteøvelser. Her også er det forskjellige lærere hver morgen, og vi får prøve ulike teknikker.

Meditasjonen og pusteteknikkene gjør hodet rolig men kroppen våken. Det føles herlig og forfriskende!

Foto: Omar Sæjnes
Foto: Omar Sæjnes

Etterpå er det yoga. Ashtanga. Vi kan velge om vi vil gjøre mysore eller bli ledet av en erfaren instruktør. For deg som ikke er kjent med yoga eller ashtanga, så er dette kort fortalt en yogaform som er dynamisk og fysisk krevende. Yang yoga, om du vil. Etter yogatimen er det sanskrit og en pause før det er filosofi. I debatten sitter en buddist, en yogafilosof og vedantafilosof og forteller om ulike aspekter av mennesket og spennede spørsmål som «hvem er jeg?» og «hva er yoga?», «Nirvana fra et buddistisk perspektiv» med mer . Det er ikke til å komme unna at det også blir diskusjoner dem imellom om hvem som har rett. 😉 Er du en av dem som ikke har studert noe yoga- eller spirituell filosofi fra før, så kan det være noe høytsvende. Allikevel har dette vært populære timer og nesten alle møter opp.
Poenget her er å lære noe av kryssningspunktet mellom disse store filosofiretningene og forstå mer når vi får noe forklart fra forskjellige ståsted og læremestere.
Så nyter vi en herlig lunsj sammen før vi kan velge oss en spennende ettermiddagsyoga. Timene varierer litt fra dag til dag: Funky Jivamukti med pulserende rytmer av moderne musikk, leken acro-yoga som krever tillit og samarbeid, mykyoga for å roe ned eller «ut av komfortsonen»-timen Melting Into One med Buster Rådvik.

yogafarm, norges yogafestival, nettyoga, vennskap, nøsen yoga, valdres, golsfjellet, trene ygoa hjemme, yoga, vennskap, friendship, lamaDette er helt klart en yogafestival utenom det vanlige.

Etter tre dager føler jeg meg allerede hjemme her. Peisestuen har blitt stuen vår, de andre deltakerene føles som familie. Det føles godt å se dem om morgenen og gi noen en klem eller slå av en prat. Og yogaen, ja, den er i høyeste klasse. Wow! Alexander har plukket de beste instrukørene innenfor de ulike yogaformene, og det merkes på hvor enkelt det er å gjøre henge med og få en enda bedre yogapraksis. Namasté!

 

Var dette spennede? 🙂 Del med venner og kjente!

Forfatter:

Picture of Anne Simone Kensho

Anne Simone Kensho

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg