Fysioterapeuten svarer: Derfor gir yoga bedre resultater i triathlon og Birken

Få bedre resultater med yoga.

Det er gjort mange studier rundt tøyning og det er og blir et omdiskutert tema.

Som fysioterapeut har jeg forsket på hva litteraturen sier, og hva jeg selv har oppdaget gjennom min praksis.

Det finnes noen spesifikke idretter der fordelen ved å tøye er helt udiskutabel. I disse idrettene så trenger kroppen og komme i bestemte stillinger for å kunne utføre øvelsene som er tiltenkt, og er avgjørende for at spesielle triks eller øvelser skal kunne gjennomføres. Eksempler på idretter som du blir bedre i av å tøye: klatring, turn, dans, svømming, løping, ballsport og skiløping.

Har kroppen for lite leddutslag vil et stivt ledd fort bli skadet om ikke det har tilstrekkelig bevegelsesbane. I turn og kampsport brukes gjerne den første halvtimen av treningen til bevegelighetstrening. Det gir resultater for utøverne.

Har du tenkt på at du kan bli en bedre løper, skiløper og svømmer av å gjøre yoga regelmessig?

Svømmere må ha en myk nok skulder slik at armen treffer vannet og at ikke vevet i skulderen gir for mye motstand. Får du vondt i skuldrene av å svømme? Da kan det hjelpe med yogaøvelser som tøyer skuldrene til et større muskelutslag.

En løper må kunne sparke seg i rumpen uten motstand for å få et raskest mulig løpssteg. De som løper raskest er de løperne som har best bevegelsesutslag i bein og hofter. (Ref olympiatoppen)

Skiløperen behøver gode muskelutslag i både overkroppen og underkroppen for et best mulig resultat.

Innenfor de nevnte idrettene er de fleste forskerne enige om at leddutslag og tøyning er helt avgjørende for å få det beste resultatet.

Konklusjonen for deg som er opptatt av resultater er at du bør sette av tid til tøyning og bevegelighetstrening.

Yoga er et godt alternativ!

Forfatter:

Picture of Ørjan Østervold

Ørjan Østervold

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg