En Lama på det norske høyfjellet

Dolpo Tulku Rinpoche ble hentet til Norges Yogafestival for å undervise i buddhisme-filosofi.

En av vår tids viktigste lamaer

Dolpo Tulku Rinpoche, Sherab Zangpo, ble født i 1982 i Dolpo, Nepal nær grensen til Tibet. Som niåring begynte han sitt liv som munk i Kanying shedrup Ling Klosteret i Kathmandu. Han ble raskt gjenkjent som en  reinkarnert Lama (Tulku) av Dilgo Khyentse Rinpoche, tantrisk mester, overhode for Nyigma skolen innen Tibetansk Buddhisme, og en av vår tids viktigste lamaer.

Det var i hans kloster at han i 1994 ble offisielt kronet som Tulku, med tittelen Rinpoche. Han ble da spirituell leder og veileder for tre klostre, deres tilhørende retreatsentre og folket i hjemregionen Dolpo.

Omar_Sejnæs, norges yogafestival, yogafarm, nettyoga, trene yoga hjemme, yogapraksis, yogastilling, prayer pose, alexander medin, ingrid devor, anne simone botten kensho, nøsen yogaEn av deltakerenes opplevelse med Dolpo

Martine Kveim driver prosjektet «Young Happy Minds» som bringer læren om postitiv psykologi til unge mennesker.
«Mitt møte med Polpo har virkelig beriket meg som menneske. Gjennom hans gode evne til formidle læren fra Buddismen, som har mange likhetstrekk med den positive psykologen har jeg lært mye. Min tilnærming har vært veldig vitenskapelig, mens Dolpo har gitt meg en ny dybdekunnskap gjennom hans spirituelle tilnærming til de samme temaene.

 

Som bare et barn dro Dolpo hjemmefra med sin bestefar, og på deres reise møtte de en av Dalai Lama sine lærere. Han kom med en lapp med navnet til Dolpo på og fortalte han at han var utvalgt som ny Lama. De kjente ikke til hverandre fra før, og Dolpos navn var kommet til dem i meditasjon. Dolpo synes kjente allerede som barn at dette var riktig for ham, og startet i lære som Lama med iver og lyst. Les mer om Dolpo her…

Se traileren til filmen om Dolpo her.

I ettertid har Rinpoche i utstrakt grad reist og i Europa og Asia der han underviser i Buddhistisk filosofi, snakker offentlig over temaet “mind training” og avholder seminarer om stress og utbrenthet. Han er også opptatt av å spre oppmerksomhet rundt situasjonen i Dolpo, og har siden 2007 initiert prosjekter i Dolpo sammen med lokalbefolkningen. Hans organisasjon, The Dolpo Tulku Charitable Foundation, har som mål å utbedre helse og utdanninstilbudet samt å ta vare på miljøet i regionen.

 

Deler av teksten er hentet fra hjemmesiden til Norges Yogafestival. Brukt med tillatelse av Alexander Medin.
Foto: Omar Sejnæs

Likte du dette? 🙂  Del med venner og kjente!

Forfatter:

Picture of Anne Simone Kensho

Anne Simone Kensho

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg