Plantenæringsstoffer – hva er det?

Plantenæringsstoffer, eller fytonutrienter som de heter på fagspråket, er en fellesbetegnelse på en rekke kjemikalier som finnes i planter av alle slag.

Det er funnet ca 120 000 ulike plantenæringsstoffer, men kun få av dem er kartlagt i forhold til hvilke betydning de har for menneskekroppen. De man har funnet virkningene til har vist seg å ha viktige funksjoner som å vedlikeholde DNA-et i cellene våre, og å skur av gener som koder for visse typer sykdommer.

Det betyr at vi har større mulighet for å holde oss friske, inkludert å unngå arvelige sykdommer, når vi får i oss plantenæringstoffer.

Stoffene finnes i alle typer av planter, som for eksempel grønnsaker, salat, frukt, bær, bønner osv. Og det finnes også noe i kjøtt. Økologisk mat har vist seg å inneholde fler typer plantenæringsstoffer,og en rekke viktige plantenæringsstoffer som har en dokumentert effekt på konkrete livsstilssykdommer er ikke mulig å finne i sprøytede planter.

Forskere ved University of California (Davis Comprehensive Cancer Center) har lenge forsøkt å lage en kreftmedisin av et av disse planterningsstoffene. Effekten er påvist ved inntak av planternæringsstoffet, men stoffet finnes kun naturlig forekommende i usprøytede planter, og det finnes i så og si ALLE planter man har undersøkt. Men har vært umulig å fremstille det i laboratorium for å lage medisin. Den eneste måten å få i seg dette plantenæringsstoffet på er altså å spise grønnsaker, frukt, bær, urter osv.
 
Noen eksempler på planternæringsstoffer:
Antioksidanter – stabliliserer frie radikler i kroppen, og hindrer dermed skade på cellene, for tidlig aldring og forebygger degenerative sykdommer som hjerte-karsykdommer, visse typer kreft osv.
Betalglukaner – Styrker immunsystemet. Finnes naturlig i gamle eplesorter, og man kjenner det igjen ved at skallet skrumper på eplenen om de ligger på kjøkkenbenken for lenge. Inget skall som skrukker – ingen betaglukaner til immunsystemet.
Betakaroten – finnes i alle gule, oransje, røde og mørkr grønne grønnsaker, frukt og bær. Disse fargenen er ulike former for antioksidanter og er viktige sykdomsforebyggere.
Lykopen – finnes i tomater, vannmelon, rosa grapefrukt, for nevne noen. Har vist seg gunstig for å forebygge prostatakreft.
Lutein – Finnes i røde, oransje og gule grønnsaker, frukt og bær, og forebygger blant annet øyesykdommer generelt og blindhet hos eldre.
Reservatrol – finnes i hvite, blå og lilla grønnsaker, frukt og bær, slik som hvitløk, blåbær, druer, rød vin (det er det mange som liker å høre det, tenker jeg!) 😉 Dette stoffet blir nå undersøkt for sin evne til å kunne være livsforlengende.
Quercetin – finnes i blant annet epler og løk, og kan virke forebyggende på hjerte- karsykdom.
 
En generell regel er at vi får i oss det vi trenger av disse plantenæringsstoffene fra rå kost. Det betyr at vi trenger å spise noe rå mat, som salat, råkost, rå grønnsaker, bær, urter osv. Noen mener så mye som 50% av kosten være rå, men her er ekspertene svært uenige.
 
I den norske floraen finner vi mange planter som er fulle av plantenæringsstoffer. Eksempler om dette er brennesle, løvetann, fiol, ringblomst, markjordbærbalder, for å nevne noen få. I prinsippet er alt av planter fulle av disse næringsstoffene, og veldig mange av vekstene rundt oss er faktisk spiselige. Det er bare vi som har lagt om matvanenen våre, og nå forventer at kun det som finnes i butikken er det som er mulig å spise. Mens i realiteten omgir vi oss med mengder av mat overalt. Fler og fler begynner å interessere seg for dette, og det blir mer vanlig å spise ugresset sitt igjen! 😉
 
Bon apetitt og god helse!
 
 
Preventive Medicine Reserarch Institute i USA, ledet av Dr. Dean Ornish, er en av de ledende forskingsinstitusjonene som undersøker planternæringsstoffenes virkninger. Du kan lese mer om dem her: http://www.pmri.org/index.html
 
Kilder:
Optimal Ernæring, av Eva Lydeking Olsen
Intervju med Dr. Thomas ved UC Davis Comprehensive Cancer Center
Vitaminer og mineraler i klartekst, av Henrik Dilling
Foodmatters, film av James Colquhoun og Laurentine ten Bosh

Forfatter:

Anne Simone Kensho

Anne Simone Kensho

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg

Kontakt oss

kundeservice@yogafarm.no

Følg oss på sosiale medier:

YOGAFARM AS – Org nr 924 958 138 – Salgsbetingelser