Stress

nettyoga_yoga_hjerteproblemer_sykefraværHer på yogafarm.no finner du en rekke virkemidler for å forebygge og redusere stress, slik at du kan få mer energi, sterk helse, overskudd i hverdagen og kan stråle som den flotte personen du er!

Det viktigste du kan begynne med er yoga og meditasjon. Uansett hvilket yogaprogram du velger, har det en stressredusernede effekt. Medisinsk Yoga passer ekstra godt fordi den er svært meditativ i sin utførselse.

NettYoga gir deg også andre konkrete øvelser som reduserer stress, både umiddelbart og på sikt. Dype lange pust er en av dem vi kan anbefale.

I bloggen gir vi deg kunnskap om hva som stresser og gir deg konkrete tips om hva du kan gjøre, slik at du kan unngå stress-fella i større grad, og også komme deg raskere ut av den.

Vi jobber helhetlig med alle de faktorer vi vet at påvirker stress, slik som tankeprosesser, fokus, kosthold, god og riktig restitusjon, trening, pusteteknikker og mindfulness/meditasjon.

I dag er stress antakelig den største årsaken til sykdom i den vestlige verden. Stress kan øke faren for fysisk sykdom slik som hjerte-karsykdom, høyt blodtrykk, søvnmangel, dårlig hud, nedsatt immunforsvar, psykiske lidelser, diabetes og mye mer. Alle sykdomstilstander forverres av stress, og det gjelder også hudplager, kviser, fordøyelse og smerter.

Stress vil i tillegg begrense oss kreativt, legge en demper på humøret, gi kvernende bekymringstanker eller “tåke i hodet”. Stress reduserer vår evne til å være tilstede i nuet, til å oppleve og nyte de små øyeblikkene, og å klare å se alt det vakre rundt oss.

Stress ødelegger hverdagen, rett og slett.Skjermbilde 2014-04-25 kl. 17.18.40

Stress fører ofte til en negativ tankespiral hvor vi etterhvert bare er opptatt av å holde nesen over vann, redde inn alle oppgavene som må gjøres, og “få ting gjort” uten egentlig å få med seg noe av verden rundt oss. Vi gjør isteden dypdykk i jobb eller andre oppgaver som krever noe ekstra av oss, og lar stresset ta overhånd. Vi lærer oss å leve med det.

I dag vet vi at stress kan være forårsaket av mange ulike ting. Stress kan oppstå fra negative tanker, allergier, sykdom, smerter, psykiske og følelsesmessige påkjenninger over tid. Når vi opplever stress utløser vi stresshormoner som adrenalin, noradrenalin og kortisol. De har en viktig funksjon, men er kun ment å være i kroppen i en svært kort periode, og kun av og til. Ved stress over lang tid gir disse hormonene en rekke negative kaskadeeffekter. Stress nedsetter tykkelsen på slimhinner, og dermed reduseres også immunforsvaret som primært finnes på disse slimhinnene. Stresshormonene skulle fra urtiden fortelle oss at noe var galt, og har derfor en den effekten at de gir negative tanker og følelser. Disse stresshormonene forhindrer også “lykkehormonet” serotonin og utsondring av endorfiner. Serotonin gjør oss opplagte, glade og våkne.

Som en reaksjon på de negative effektene av stress, er det et mål for NettYoga å bidra til at du får et liv med overskudd av energi og å være robust fysisk og psykisk.

Vi deler kunnskap fra verdens fremste forskere med deg og setter den i system slik at den blir gripbar for deg, slik at du kan bruke den i din hverdag. Vi setter den i sammenheng med egne erfaringer, det norske “normal-kostholdet” og norsk kultur, miljø og vaner. Dette resulterer i konkrete handlinger, kunnskap og vaner som gir deg bedre helse og økt livskvalitet.

Big group of young jumping people.

 

Her er noen tips til mer informasjon og aktuell forskning på temaet stress:

Dr (MD) Lissa Ranking, USA, har forsket på hva som gjør mennesker friske på naturlig måte, og har sett viktige sammenhenger mellom stress og sykdom, og fravær av stress og kroppens igansettelse av natrulige helingsprosesser. Hun fjernet selv både allergi og utbrenthet, kun ved å redusere stress.

Preventive Medicine Reaserch Intitute, under ledelse av Dr Dean Ornish, (California, USA) forsker på hvordan vi kan forbedre helsen og bli friske, kun basert på naturlige metoder. De har svært gode resultater på sykdommer som tidlige stadier av kreft, diabetes, depresjon, overvekt og hjerte-karsykdommer. Deres program er en kombinasjon av trening (yoga), kosthold/ernæring, kjærlige realsjoner og stress managment. Studier de har utført viser at hvis man reduserer stress (opplevd stress) forlenges endene på DNA-trådene i cellene våre, og det er de som bestemmer hvor lenge vi lever, og i motsatt fall blir disse kortere når vi stresser. Lang tråd = langt liv.