Om yoga

Hvem kan gjøre yoga?

Så lenge du kan puste, kan du gjøre yoga. Yoga passer for alle uansett fysiske forutsetninger. Yoga dreier seg ikke om å innta kompliserte, forknytte stillinger eller være mykt som et slangemenneske. Yoga gjør noe godt for deg uansett hvor myk, stiv, sterk eller svak du er. Du jobber ut fra det utgangspunktet du har idag.

På yogamatten handler det blant annet om å klare å akseptere at man er den man er og man er der man er. Dvs at man skal kunne si til seg selv ; “jeg er akkurat der jeg skal være i mitt liv akkurat nå, og det er bra”.

Som medlem på YogaFarm får du et stort utvalg yogaformer med ulike instruktører, og du vil alltid finne finne timer som passer deg.

En yogaklasse handler ikke om å gjøre prefekte stillinger. Hver enkelt praktiserer med sin kropp og fra sitt utgangspunkt. Man gjør helt enkelt så godt man kan og det er bra nok.

Hva gjør yoga for deg?

Yoga gir energi og overskudd, samt utvikler muskelstryke, fleksibilitet og både fysisk og mental utholdenhet. Hensikten er å skape balanse mellom kropp og sinn, gjennom bevegelse, pust og konsetrasjon. Man forbedrer strykre, balanse, beveglighet, fokus, konsentrasjon og kropps- samt sinnskontroll.

Alle starter på sitt eget nivå. Du får like mye ut av en yoga-økt enten du når tærne med fingerspissene, om du når leggen, eller bare midt ned på låret. Akkurat som du gradvis bygger opp styrke, og så vil du med jevnlig praksis kunne strekke deg litt og litt lenger og gjrøe kroppen mer smidig.

Yoga er en ca 5-6000 år gammel filosofi

Yoga kommer fra Østen med utspring i Hinduismen og Buddhismen. Det er en fysisk samt mental/spirituell praksis for utvikle en større bevissthet og tilslutt finne fullstendig fred eller indre ro. Man kan si at yoga er en fysisk form for meditasjon. Gjennom pust, bevegelse og tilstedeværelse søker man å roe ned tankeaktiviteten, fri seg fra ytre inntrykk og påvirkinger får å gi seg selv muligheten til å kjenne eller høre det som virkelig betyr noe.

Jeg sier ofte på timene mine at; “Vi bretter oss inn i disse, ofte svær krevende, stillingene og fokuserer på å puste jevnt og rolig. Vi øver rett og slett på å være den beste versjonen av oss selv uansett hva vi møter av utfordringer og motstand”. Jeg kjenner selv at en fast yoga praksis har gitt meg mer ro og balanse i et ellers hektisk og travelt liv. Når jeg er på et godt sted med meg selv har veldig ofte de rundt meg også det bra. Man utstråler positiv energi og har rett og slett mer overskudd til å være god mot andre mennseker, dyr og omgivelsene rundt oss.

Jeg har ikka alltid vært like glad og lidenskapelig opptatt av yoga. Den første tiden syns jeg faktisk det var veldig kjedelig og ble ofte litt irritert på yogatimene.  Men hvis du tenker over det, første gang du legger ut på en løpetur; syns du det er gøy, løper du langt??? Jeg tror ikke det. Mitt beste tips om man er helt ny på yoga er 1) finn et kurs der du MÅ gå minst 6 ganger. Eller 2) lag en avtale med deg selv om at du skal gå på minst 6 timer i løpet av den neste mnd. Snakk med instruktøren og still spm om det du syns er vanskelig.

Hva er yoga?

Yoga er opprinnelig en hel livsfilosofi skapt for å hjelpe mennesket til god helse, et opplyst sinn og et  liv i fred og kjærlighet. Et utvalg blant de 84.000 asanaene, eller stillingene, blir satt sammen til ulike yogaprogram.

Yogaprogrammene utføres med en rytmisk pust i takt med bevegelsene, og det er pusten som binder sammen kropp og sjel.

Ordet yoga stammer fra sanskritroten yuj (judsj), og kan oversettes med å sentrere tankene, å konsentrere seg eller å meditere dypt. Gjenneom yoga roes sinnet ned. Yoga er altså er egentlig en sinnstilstand hvor sinnet er stille, tankene surrer ikke rundt, og du er ikke forstyrret eller distrahert lenger. Yoga er å være tilstede i øyeblikket. Yogaen styrker svake områder i kroppen og myker opp de harde.

I yoga bruker vi fysiske stillinger, asanaer, som bidrar til at både kropp og sinn kan få ro og tilstedeværelse, harmoni og balanse. Yoga kan derfor forklares som meditasjon i bevegelse.

Effekt av å praktisere yoga

Hvilken effekt du vil få av treningen er individuelt. Du kan regne med å føle deg bedre, eller mer forfrisket etter å ha gjort en yoga-økt enn før du startet. Mange forteller for eksempel at de allerede etter første yoga-time opplever at de kommer i bedre humør og at de sover bedre. Den langsiktige effekten vil bero på hva du setter deg som mål for yogaen.

I nyere tid er det gjort mange studier og mye forskning på Yoga, og her er noen avfordelene:

  • Bedrer beveglighet og koordinasjon
  • Øker fokus og konsentrasjon
  • Styrker nervesystemet
  • Reduserer smerter (gjennom pust)
  • Styrker kjernemuskulatur

Det er anbefalt at man gjør et yogaprogram i 40 dager for å få best effekt. Mens de korte programmene på 3-20 min som finnes på denne siden er laget spesielt for å ha en umiddelbar effekt.

Medisinsk Yoga er laget spesielt for ulike sykdommer og plager, og derfor vil man kunne forvente en helt spesiell effekt knyttet til hva øvelsene er ment å skulle hjelpe. Mer om dette under beskrivelsen av hver yogavideo.