Ordliste + effekt av yoga

Asana: Yogastilling. Hver asana hjelper deg å bli mer bevisst på kropp, sinn og omgivelser. Det finnes ca 84 000 forskjellige asanaer. Asana er sanskrit og betyr “sete, forbindelse” og henviser til vårt forhold til Moder Jord og tanken på at jorden huser alt liv.

Aura: Et elektromagnetisk felt som omgir kroppen. Fungerer som beskyttelse, som et skjold. Når vi er sterke, er auraen sterk.

Alternativ nesepust: (Anuloma viloma) Pusteteknikk, meditativ. Renser og styrker hele respirasjonsystemet. Harmoniserer hele mennesket/organismen/kropp og sinn. Under “oppbevaringsdelen” av øvelsen har man den største mulige utveksling (opptak) av oksygen i lungene.  Øker utskillelsen av CO2. Roer sinnet.

Barnet: En avslappende yogastilling (asana), som likner slik fosteret hviler i mors mage. Man sitter på hælene og hviler pannen i gulvet. Stimulerer hypofysen.

Broen: En stilling (Asana) som styrker ryggen, nyrer, forplantningsorganer. Stimulerer til utskillelse av hormoner og lindrer underlivsplager.

Buen: (Dhanurasan) Stilling (asana) som gir økt fleksibilitet til hele ryggraden, masserer fordøyelsesorganene og hjelper fordøyelsesfunksjonen. Fin mot kronisk forstoppelse. Løser opp i avfallsstoffer i lever og tarmsystem og hjelper til å bringe avfallet ut av kroppen. Regulerer bukspyttkjertelen og god ved diabetes. Gir energi og vitalitet.
Forløser stressrelatert magesmerte og stramhet i diafragma. Kan av samme grunn avhjelpe visse typer migrene (de forårsaket av fet mat, stress og andre årsaker realtert til lever og galle).

Chakraene: Energisenter som absorberer livskraften fra universet og fordeler den i nervesystemet, de indre sekretoriske kjertlene og sirkulasjonssystemet. Vi jobber med 7 og av og til 8 chakra i yoga. Det 8. chakra er auraen.

Det tredje øyet: Et usynlig punkt mellom øyebrynene. Puntet er forbundet med pinealkjertelen i hjernen, og fokus på dette punktet stimulerer og balanserer denne kjertelen samt hypofysen som er kroppens overordnede hormon- og signalkjertel.

Diamantstillingen: Sitt på hælene med hendene på låret.

Foroverbøy: (Pada hasthasan) Stittende foroverbøyd stilling. God for alle typer ryggproblemer. Gir økt bevegelighet og har foryngende effekt. Det sies å forlenge livet. Styrker nervesystemet. Tøyer hamstrings og musker på baksiden av beina. Øker blodtilførselen til hjernen. Reduserer overfødig fett, og hjelper til å gi en god kroppsholdning. Fordriver treghet.

Froskestillingen: Stilling eller øvelse som finstiller alle organene i kroppen. Den er forbundet med å tørre å se frykten for å mislykkes i øynene. Den er fin for å redusere risikoen for bryst- og prostatakreft. Bedrer sirkulasjonen og løfter energien. Ved regelmessing praksis hjelper den deg å gi slipp, ha tillit og å akspetere.

Guru: Din indre læremester som hjelper deg å gjennomføre forvandlingen fra mørke til lys.

Gyan mudra: Håndtilling der peke- og tommelfinger berører hverandre. En av fire sentrale stillinger i kundalini og medisinsk yoga.

Hjulet: Stilling (asana) som bygger på broen. Se broen lengre oppe! Styrker og løser opp i stivhet i rygg og nakke.

Hodestående: “Kongen av alle de 84 000 asanaene”. Roer puls og pust. Øker oksygentilførselen til hjernen. Tonifiserer og fortryller alle kroppsfunksjoner. Forbedrer funksjonen i nervesystem, nese, øyne, ører og hals. Letter problemer med åreknuter. God mot fortoppelse, kolikk/magesmerter og nedsunkne organer. Sies å være god mot alle mennesklige sykdommer, og styrker konsentrasjonen og stimulerer intellektuell kapasitet.

Hund / trekant: Stilling (asana) hvor man står bøyd forover med baken i været. Denne stillingen lindrer ryggsmerter og holder ryggen smidig og sunn. Dette er med på å hjelpe nerveimpulsene mellom kroppen og hjernen, forbedrer sirkulasjonen i ryggen og styrker nervesystemet.

Ildpust: (Kapalabhati) En serie raske pusteteknikker som renser bihuler og klarner hodet. Avgifter kroppen effektivt gjennom åndedrettet. Styrker lungekapasiteten og renser ut overflødig slim. Styrker magemusklene og hjelper fordøyelsen mens den masserer lever, nyrer, milt, bykspyttkjertel og hjerte.

Kanonpust: Pusteteknikk hvor man puster gjennom munnen med O-formet munn.

Karma: I hinduismen og buddismen er karma prinsippet om at det nåværende livet bygges på tidligere gjerninger.

Kakemann: Også kalt “dødmannsstilling”, er liggende på ryggen med beina i hoftebreddes avstand og armene ca 45 grader ut til siden med håndflatenen opp. Brukes som hvilestilling mellom asanaer og for liggende meditasjon. Den er den beste stillingen for dyp avslapping. En av fire sentrale stillinger i kundalini og medisinsk yoga.

Katten / kuen: Stilling (asana) som styrker ryggen, nevesystemet og sirkulasjonene i hele kroppen, spesielt opp til hodet.

Kobra: Stilling (asana) som styrker hele respirasjonssystemet og bekjemper astma og andre pusteproblemer gjennom å utvide ribbekassen og strekke det thoracale området. Tøyer både dype og overfladiske ryggmuskler og holder ryggraden fleksibel og øker blodgjennomstrømingen i ryggraden. Forynger nervesystem og muskler. Bra for lumbago og ryggsmerter. Tonifisering av ovarier og uterus, og bra for menstruasjonsproblemer.

Kriya: En serie stillinger, pust og lyd.

Kråke: (Kakasan) Balansestilling. Styrker armer, vrister og skuldre. Ekspanderer brystkassen og øker pustekapasiteten. Øker konsentrasjonsevnen og styrker psykisk og fysisk balanse.

Kråkestilling: Denne asnaen er svært styrkende både fysisk og mentalt. Stimulerer livsenergien og skyver den opp langs ryggraden. Jorder deg og hjelper deg til å akseptere deg selv fullt og helt og gi slipp. Øvelsen skal ikke gjøres når du er gravid eller de første dagene i en menstruasjon.

Kroppsfall: Øvelse som gir mer energi, vekker livskraften og styrker deg fysisk og mentalt. Gjør den to ganger i uken eller oftere, og du vil merke resultater. Tar fra 1-3 minutter.

Kundalini: Betyr Menneskets livskraft, energi. Kundalini er også betegnelsen på en av to opprinnelige yogastilarter. Det er ut ifra denne at flere andre yogastiler har utviklet seg.

Lett meditasjonsstilling: Skredderstilling. Sittende på gulvet med beina i kors.

Meditasjon sykefravær nettyoga yope

Mantra: Lyd og rytmisk gjentalgelse av hellig ord. Kraftfullt og løfter bevisstheten. Ordene som brukes er fra sanskrit. Sanskrit er et lydspråk, noe som betyr at lydene gir den samme vibrasjonen eller følelse som man får om man opplever det samme. Feks vil ordet for gress gi samme vibrasjon som det å sitte på gress eller ta på gress, og lyden av lys eller opplysthet vil ha den samme vibrasjonen som å være opplyst.

Prana: Livskraften, energien vi puster. I TKM (Tradisjonell Kinesisk Medisin) er denne kalt Kong Qi.

Qi: Menneskets livskraft, energi. (Kaldt kundalini i yogaen).
Vi har tre typer qi:
1) Mat og drikke = Gu qi
2) Luften vi puster = Kong qi  (prana)
3) Arvet konstutisjon = Yuan qi

Rotlås: (mulbandh) Kvelier ut kundalini-energien (livsenergien) nederst i ryggen. En av fire sentrale stillinger i kundalini og medisinsk yoga.

Sanskrit: Urspråk, gammelt indisk språk. Sanskrit er et lydspråk, noe som betyr at lydene gir den samme vibrasjonen eller følelsen som man får om man opplever det samme. Feks vil ordet for gress gi samme vibrasjon som det å sitte på gress eller ta på gress osv, eller «lyden av lys» eller opplysthet vil ha den samme vibrasjonen som å være opplyst. Mantra er ord på sanskrit som skal gi en spesifikk vibrasjon, basert på lyden det fremkaller.

Skredderstilling: Sittende stilling med korslagte bein. En av fire sentrale stillinger i kundalini og medisinsk yoga.

Skulderstående: (Sarvangasan) “Dronningen av alle de 84 000 asanaene”. Denne stillingen styrker og balansere hele kroppen. Regulerer stoffskiftet gjennom å massere og øke blodtilførselen til tyriodiea/skjoldbruskkjertelen og paratyrioidea. Hjelper til å opprettholde kalsuimnivå i blod og vev. Øker blodmengden i ryggsøylen. Forebygger stagnasjon av blod/ øker blodsirkulasjonen. Hjelper en til å pust dypt ned i magen. Myk massasje av hjertet og styrker brystregionen. Tøyer nakke, skuldre og rygg,  samt øker bevegligheten her, og dermed går det mer blod til hjernen. Hjelper til å holde en flott kroppfasong og vakker hud. Løser opp i avfallsstoffer, hjelper mot søvnløshet og depresjon.

Solhilsen: En serie stillinger gjort i flyt/sammenheng, hvor man blant annet gjør cobra og hund. Det finnes mange ulike variasjoner av solhilsen. Brukes ofte som oppvarming til et yogaprogram. Øker sirkulasjonen i hele kroppen og får opp psut og puls.

Triangel: (Trikonasan) Stilling (asana) som tonifiserer sentralnervesysstemet og organene i mageregionen. Forbedrer perestaltikk. Masserer lever og milt. Generelt økt sirkulasjon.

Venuslås: Dette er det samme som foldede hender. Kvinner legger venstre tommel over høyre, menn omvendt.

Yoga: Ordet yoga stammer fra sanskritroten yuj (judsj), og kan oversettes med å sentrere tankene, å konsentrere seg eller å meditere dypt. Så lenge du kan puste så kan du gjøre yoga. Yoga var opprinnelig en livsfilosofi grunnlagt på yogaens 5 prinsipper. Flere av yogastilartene vi kjenner idag inneholder ett eller flere av disse prinsippene. Her på NettYoga har vi fokus på alle fem prinsippene, satt i en moderne ramme som passer livet i den vestlige verden, slik vi normalt lever idag.

Yogaens 5 prinsipper:
1) Riktig kosthold
2) Riktig trening
3) Riktig hvile
4) Riktig tanker
5) Riktig pust

Med «riktig» menes det som til enhver tid er riktig for DEG. Det er alltid en individuell nøyanse.

Litteraturliste

“Yogisk pust” hefte av Gjøran Boll, MediYoga
“Naturmedisinsk Filosofi” av Fride Aasen, 2005
“Yoga – en livsstil” av Maya Fiennes, 2010
“Detox and purification for body, mind and spirit” hefte fra Moinhos Velhos
Nettside: jivamuktiyoga.com