Yogautstyr – hva trenger man for å komme i gang med yoga?

yoga-utstyr-og-klr-3-yogafarm-lumiyoga-runrelax

Her får du en god guide til det mest nødvendige og oftest brukte yoga-utstyret.

Det finnes mye yoga-utstyr, men hva trenger du egentlig? Noe er nyttig, noe helt nødvendig, og det meste kan improviseres. Vi viser deg hva og hvordan.

Matte:
Du trenger vanligvis en yogamatte for praktisere yoga, men ikke alltid. Matten gir deg et mykt underlag som beskytter knær og andre utsatte kroppsdeler. Matten er også praktisk for å ikke skli så du kan holde stiller som «kriger», «hund som ser ned» osv.

Hvor får du kjøpt yogamatter?
Du får kjøpt yogamatter på de fleste yogastudio, på nett, i sportsbutikker, i billigbutikker og sikkert andre steder også.
Forskjellen er store.
Matter i sportsbutikker er ofte tynne og gir derfor mindre beskyttelse på ledd og knokler, og de aller fleste mattene du får her har farlige kjemikalier som gir avgasser som du puster inn når du praktiserer. Dette er ikke helsevennlig, og vi ønsker ikke å anbefale matter som avgir farlige kjemikalier. Unntaket er sportbutikken Mobech, de har matter av god kvalitet.

Mattene du får på et studio eller i yoga-nettbutikker som Lumiyoga.no er av høy kvalitet, utvalget er større slik at du kan få en matte som passer deg og ditt bruk.
Mattene er miljøvennlige som oftest helt frie for giftige kjemikalier (sjekk dette i hvert tilfelle!). Her kan du få matter som gir god friksjon, ekstra lange, ekstra tykke, mindre god friksjon for deg som ønsker det, og endel av mattene har livstidsgaranti.

Lumiyoga har til og med øko-matter som er biologisk nedbrytbare matter! Det betyr at hvis du graver den ned i hagen, så råtner den naturlig for blir en del av naturen.

Riktig matte er viktig for sikkerheten
At matten ikke sklir er også er viktig sikkerhetsmoment. I avanserte stillinger, splitter, balanseøvelser og bakoverbøyer kan det at du plutselig mister greper gjør at du skader deg. Hvis du har er bekymret for dette elelr har lett for å skli i praksisen din allerede, så anbefaler vi å investere i en yogamatte med god friksjon. Her
På YogaFarm har vi flere yogaprogram hvor du ikke trenger matte. Medisinsk Yoga kan fint gjøres på et teppe, og KontorYoga er laget for å gjøres på kontorstolen eller ved en pult hvor du står eller sitter.

Lumiyoga er størst i Norge på matter og annet yogautstyr.

Det finnes mange ulike matter, tykke, tynne, lange, korte, «glatte» og de med mer friksjon. Tommelfingerregel er at dyre matter har bedre kvalitet og mindre farlige kjemikalier, og de varer lenger.

Hva bør du tenke på når du velger yogamatte?
Om du er nybegynner så anbefaler vi deg å velge en matte som gir godt grep (god friksjon). Da sklir du mindre, og bruker mindre stryke på å holde posisjoner og kan fokusere på å andre viktige detaljer i yogapraksisen din.

 

Ullmatter passer til MediYoga, Kundalini Yoga og Sattva Yoga.
Ullmatter passer til MediYoga, Kundalini Yoga og Sattva Yoga.

For deg som du praktiserer yoga ofte (mer enn 30 min hver dag), så anbefaler vi å ha en tykkere matte (4 mm eller mer).
Om du bare gjør Medisinsk Yoga og/eller Kundalini, så trenger du ofte bare en tynn madrass eller en ull-matte.

Matter av gummi er vanskelige å improvisere, mens for Medisinsk Yoga og Kundalini kan du i prinsippet sitte hvor som helst, så lenge under laget er fast og du sitter behagelig.

Du får kjøpt yogamatter på de fleste yogatudio, samt på nettet.

 

Det skandinaviske merket Run&Relax sender yogatøy til hele verden fra sin online butikk.

Yogaklær:
Når du skal gjøre yoga er det praktisk, og ofte nødvendig, å ha behagelige, myke klær som gir kroppen full fleksibilitet. Tights eller shorts pluss en singlet er supert, eller en langermet genser hvis det er kjølig.
Bruk klær som sitter inntil kroppen så slipper du at de kommer over hodet når du er oppned. Leggings kan også være nyttig i kalde årstider, for å holde varmen rundt ankelleddet.

Vi anbefaler klær av naturmateriale som bomull, ull og andre naturfiber som føles behagelige mot huden.

Et unntak…
KontorYoga-videoene våre inneholder forholdsvis enkle øvelser, og det er meningen du skal kunne gjøre disse programmene i vanlige arbeidsklær.

 

Utenom matte og behagelige klær er det ikke noe utstyr man må ha.

Men så finnes det endel yogautstyr som kan være praktisk allikevel. Her er noe av det mest vanlige, og hva du buker det til:

Pute:
Puter som blir brukt i yoga kan være av forskjellig størrelse og mykhet/hardhet. Du kan kjøpe puter som er spesielt laget for yoga, eller du kan improviserer med vanlige sofaputer eller annet man har hjemme.
Yogaputer brukes ofte for å sitte på under meditasjon, eller for bygge opp kroppsdeler underveis i yogaprogrammet, som for eksempel å legge pute eller bolster under knærne når man ligger på gulvet i sommerfuglen.

Pute til yoga og meditasjon, yogapute, meditasjonspute, lumiyoga, yogafarm, manduka, onlineyoga, yoga på nett, nettyoga, yogautstyr, nybegynner, hva trenger jeg for å komme i gang med yoga , Sukhasana yoga pose with pillow

Bolster:
Dette er en større avlang pute, og brukes ofte til det samme som pute, samt at man kan hvile hele overkroppen på denne, for eksempel i stillingen «barnet». Bolster gir noen andre muligheter for støtte og avlastning enn en mindre pute siden den er større.

Venstre bilde: Hviler på magen på bolster søttet mot klosser. Høyre bilde: Hviler på rygg med bolster opp mot klosser og klosser som støtte under knærne.
Venstre bilde: Hviler på magen på bolster søttet mot klosser. Høyre bilde: Hviler på rygg med bolster opp mot klosser og klosser som støtte under knærne.

Kloss:
Klosser blir også brukt som hjelpemiddel, både for å sitte på, støtte seg på når man tøyer og ikke når ned til gulvet, klosser kan legges under ryggen eller brukes for å «forlenge kroppen». For eksempel: Man kan støtte seg på dem når man går nedi spagaten og ikke kommer helt ned. Du kan også legge deg på en klos, og plassere den under den øverste delen av ryggen, for å tøye fremsiden av brystet (ofte kalt «hjerteåpner» på yogaspråket). Du kan improvisere kloss med 3-4 bøker.

Yoga blokker, Yogabelte, Yogautstyr, hva trenger jeg for å komme i gang? Blokker, yogamatte, belte, bolster, yogaklær, yogafarm, yogainstruktør, nybegynner, nettygoa, onlineyoga, yoga hjemme, iyengar yoga props blocks, strap, roller and carpetYoga belte yogautstyr bilde

Belte:
Belte brukes som regel for å hjelpe deg å tøye. For eksempel hvis du ikke når frem til føttene når du sitter i en foroverbøy, så legger du belte rundt føttene og tøyer ved å trekke forsiktig i beltet. Her kan du kjøpe et yoga-belte, eller du kan improvisere med slips, et vanlig belte, slåbrok-belte osv.

Yogabelte, Yogautstyr, hva trenger jeg for å komme i gang? Blokker, yogamatte, belte, bolster, yogaklær, yogafarm, yogainstruktør, nybegynner, nettygoa, onlineyoga, yoga hjemme, iyengar yoga props blocks, strap, roller and carpetYoga belte yogautstyr bilde

 

Ellers er det ingen absolutte regler for bruk av utstyr i yoga.
Du velger rett og slett det som er praktisk ut ifra ditt behov. Og alle hjelpemidler er lov! Og vi anbefaler deg å bruke dem.

Se disse videoene:
Bruk av yogautstyr
Kom i gang med yoga – kort introduksjonsvideo

 

Var dette nyttig?  Del med venner og kjente!