Grønnsaker er da i alle fall sunt ……..?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Selv om vi så i forrige blogg at frukten inneholder et stort antall giftstoffer, så kanskje grønnsakene er sunnere?

Grønnsaker og urter har mindre giftstoffrester enn frukt.  I 2013 var det gjennomsnittlig 40,3% av grønnsakene som hadde giftstoffrester i seg, en av fire norske og halvparten av de utenlandske. Sammenlignet med frukt har 9 av 10 importert og 8 av 10 norskprodusert frukter giftstoffrester i seg.

Det strides om hvor mye giftstoffene påvirker oss i de mengdene som finnes i maten, men alle er faktisk enige om at de ikke vet hva blandingen av ulike sprøytemidler, den såkalte cocktaileffekten, gjør med kroppen. Mattilsynet innrømmer at de er bekymret over den stadig økende giftmengden samtidig som de forsikrer oss om at maten er trygg. Faktum er at de ikke VET om den er trygg å spise fordi det ikke finnes tilstrekkelig forskning på cocktaileffekten. Dessuten øker de stadig grenseverdiene for hva som er tillatt for ulik type sprøytemidler slik at mattilsynet oppga som «for høye verdier» for noen år siden har plutselig blitt trygt nå. Ofte økes den tillatte mengden giftrester med flere hundre og noen ganger flerer tusen prosent med når de settes opp.

Økologisk mat – er det bare juks?
Som nevnt over så finner vi rester av skadelige sprøytemidler i rundt 40% av konvensjonelt dyrket mat. Til sammenlikning finner vi kun rester i 1% av den økologisk dyrkede maten.

Sprøytemidlene dreper tarmbakterier og klusser til homonsystemet vårt.
Mange av miljøgiftene som vi finner i så my av i konvensjonelt dyrket mat fungerer som «hormonhermere». Det vil si at de etterligner hormonene våre og blokkerer reseptorene på cellene slik at cellene ikke kan bruke de «ekte» hormonene. Dette forskes det også mye på, og mye forskning viser på at ulike sykdommer, blant annet kreft i hormonproduserende kjertler som testikkelkreft, prostatakreft og brystkreft, samt sykdommer som har sin årsak i hormonforstyrrelser, har mye av sin årsak nettopp i påvirkningen fra hormonhermende stoffer.
Hormoner styrer også andre ting i kroppen som opptak av glukose (karbohydrater), stoffskifte (forbrenning), regulerer søvn og de spiller selvfølgelig en stor rolle for fertilitet. Hormoner er et av de overordnede styringsorganene i kroppen sammen med nervesystemet. Når et av disse systemene kommer i ubalanse, får det store konsekvenser for oss fysisk og psykisk.

Når vi sprøyter frukt og grønt, blir deres naturlige bakteriebalanse også drept.
De snille bakteriene får dårligere immunforsvar akkurat som vi får når tarmbakteriene våre blir drept. Dermed blir det lettere for uønskede bakterier å finne fotfeste og smitte oss også.

Her er et bilde av en agurk som er dyrket økologisk og som lå i en kurv på kjøkkenet i 3 ukeruker (den til høyre):

IMG_0198

Du ser at den har greid å danne seg et nytt «skall». Den var fortsatt frisk og fin og god på smak. Friske grønnsaker har enzymer og bakterier og et godt immunsystem som beskytter og sørger for at den lever så lenge som det er naturlig for den å leve. Deretter sørger enzymene og bakteriene for at den råtner og blir til jord som er naturens vesen.

Når jeg gjorde samme forsøket med en konvensjonell agurk, så den etter tre uker slik ut:

Bilde1

Den har fått sine naturlige bakterier og enzymer drept, uønskede bakterier og muggsopper tar overhånd og den smaker slett ikke friskt.

Med et slikt dårlig immunsystem hos agurken gir den oss i mye mindre grad stoffer vi kan bruke for å bygge vårt immunsystem. I stedet gir den oss bakterier vi helst ikke skal ha i oss.

Når vi tenker oss om, så er det ikke vanskelig å se at økologisk mat er bedre for tarmbakteriene og for helsa vår på mange måter. I «Takk for maten?» har jeg samlet mye av forskningen som finnes. Så er du i tvil, les dokumentasjonen i boka.

 Tips og oppsummering:

 • Det beste rådet er igjen å kjøpe økologisk hver gang du finner det! Og husk at tilbudet øker med etterspørselen og at vår forbrukermakt bør brukes!
 • …… og kjøp norskprodusert når det finnes. Det er en god ting kan ikke sies for ofte!
 • Poteter fra utlandet har ofte giftstoffrester. Alle franske hadde sprøytemiddelrester i 2013. Norske som ikke er økologiske bør skrelles da mesteparten av giften sitter i skallet.
 • Gulrøtter kjenner de fleste smaksforskjell på mellom økologiske og konvensjonelle. Øklogiske må i all hovedsak importeres fordi det dyrkes lite i Norge. Igjen: Prioriter økologiske gulrøtter slik at flere bønder blir trygge på at de har kjøpere til sine varer.
 • Salat, bønner og krydderurter er mye sprøytet og inneholder ofte bakterier om kan gjøre oss syke. Velg økologisk eller dyrk i vinduskarmen hjemme!
 • Det som de siste årene har hatt lite sprøytemiddelrester og der det ikke er så viktig å prioritere økologisk, er blant annet avocado, asparges, hvitkål og løk.
 • Linser og bygg (som stadig fler bruker som potet- og risalternativ) er to ting som sprøytes for raskere modning og i moden åker, så her er økologisk viktig
 • Dersom du ikke får tak i økologisk, så kan du la grønnsakene ligge i vann med et par spiseskjeer eddik i ca 10 minutter. Dette dreper de fleste sykdomfremkallende bakteriene og er viktigst for alt som vokser over jorda.
 • Kaffe, te og kakao er ikke grønnsaker, men noen tips her også:
  • Te er mye sprøytet, særlig kinesisk te som også inneholder det tarmbakteriedrepende insektsmiddelet CPF.
  • Kaffe sprøytes mye, men er ikke sjekket av Matforsk i 2012 og -13.
  • Kakao hadde lite giftstoffrester (men husk at sjokolade består av mer enn kakao).

La meg til slutt minne oss alle på den makten vi forbrukere har:
Det er vi som til syvende og sist bestemmer hva som skal være i butikkene. Men da må vi bruke forbrukermakta ved å etterspørre det vi vil ha. Om ingen sier noe, blir det ingen endringer!

Sammen er vi sterke!!

🙂 fra Eva

 

 

 

Forfatter:

Eva Fjeldstad

Eva Fjeldstad

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Andre relevante innlegg