Er mindfulness alltid innbakt i en yogatime?

Eller er dette to forskjellige aktiviteter?

Spørsmålet kom inn til oss på kundeservice, og vi synes det var et viktig poeng, så vi vil gjerne dele svaret vårt med deg her.

Alle yogatimer har et mindfulnessaspekt i seg.
Det handler jo om tilstedeværelse.
Grunnen til at alle yogatimer kan sies å ha mindfulness i seg er at yoga har en bevisst bruk og synkronisering av pust og bevegelse. Det krever mindfulness (tilstedeværsele) for å få til det. I tillegg trener man mindfulness når man gjør øvelser og bevegelser som er utfordrende, når man kombinerer mudras (fingerbevegelser) med pust eller asanas, eller har en bestemt fokus med et mantra eller synet. Vi blir mer tilstede (mindfulle) når vi må konsentrere oss.

Mindfulness er tilstedeværelse, og vi kan være tilstede i hvilken situasjon som helst. Eller vi kan velge å ikke være det.
Litt av problemet, og grunnen til at det ofte oppstår forvirring rundt dette er at definisjonen mindfulness er noe diffus, mens uttrykket har blitt svært populært. Det er jo bare tilstedeværelse. I tillegg har noen laget egne konsepter som trener mindfulness som en egen disiplin. Treningen gjør oss både bevisste på at vi kan velge å være tilstede eller ikke, og den hjelper oss å være tilstede når vi ønsker det. Mange tror at mindfulness er noe eget, og at det kan skilles fra trening, yoga og andre ting, mens det motsatte er sant, mindfulness kan inngå i hva som helst. Hvis du velger det. Du kan vaske opp på en mindfull måte. Du kan ha en samtale med et annet menneske på en mindfull måte. Altså er du tilstede i samtalen. Det motsatte ville være å bare høre med et halvt øre, og svare litt ja og ha uten å egentlig få med deg hva som blir sagt. Tipper mange kjenner seg igjen i den. 😉 Vi er vel alle der av og til. Da er det kjent å være bevisst på å være mindfull, og switche om og vie oppmerksomheten din 100% til det du holder på med igen.

All mindfulness er ikke yoga.
Man kan trene, eller gjøre mindfulness, eller være tilstede på et utall av andre måter, som for eksempel her på denne videoen med Daniel.
Video: Mindfulness for barn
Han har mindfulness for barn og øvelsen går ut på å spise en appelsin på en bestemt måte. Dette er mindfulness, men uten yoga asanas (asanas = stillinger/bevegelse). Selv om videoen er laget for barn, så gir samme mindfulness-effekt for en voksen.
Mens i denne videoen med Marthe gjør du mindfulness sammen med yoga. Christian gir oss mindfulness gjennom meditasjon i denne videoen, og jeg gir deg mindfullness i et vanlig yogaprogram i denne Kontor-Yogavideoen.
De to første videoene har spesiell fokus på mindfulness. Mens den tredje har meditasjon og den fjerde yoga mot kontorplager som hovedfokus, men alle har allikevel mindfulnesstrening som en del programmet. Dette var bare noen eksempler på forskjellige program for å vise at det ikker programmet i seg selv som avgjør om det er mindfullness, men hvordan programmet gjøres. Akkurat som alle yogatimer generelt vil ha et mindfulnessaspekt. I alle fall burde ha.
Har man «treningsyoga» uten fokus på pust, så kan man kanskje si at det ikke er noe særlig mindfulness i yogaen, men i så fall vil det neppe kunne kalles yoga heller.

Yoga er mer enn bare trening.
Og når det er sagt så er jo også yoga mer enn en fysisk praksis. Yoga er en hel filosofi og for mange en livsstil. Og det være tilstede er et mål fordi det er med på å skape harmoni og glede hos mennesket, og det hjelper oss å nå vårt fulle potenisal. Derfor er mindfulness en viktig del av yogaen.

For noen er mindfulness som eget konsept overfødig, for andre er det viktig.
Selv har jeg meditert i mange år, og gjort yoga i nesten like mange. For meg føltes mindfulness litt «overfødig» istarten, fordi det kun handlet om å trekke ut ett aspekt av meditasjonen eller yogaen og lage et eget opplegg kun med dette ene aspektet. Men samtidig er mindfulness svært nyttig for oss i den vestlige verden idag, spesielt på grunn av stress. Mindfulness er også en fin vei inn i en mer fullstendig yogapraksis for mange mennesker. Med fullstendig yogapraksis mener jeg dette med at yoga handler om mer enn bare trening, det er også tankesett, tilstedeværelse, vår empati for andre, økt bevissthet, vår evne til å uredde eksistere i glede og å leve ut vårt fulle potenisale.
Siden mindfulness på mange måter har blitt et eget konsept har det blomstret med et uttall øvelser for å trene på dette. Jeg mener det er bra, fordi vi trenger så mange måter som mulig som kan hjelpe oss til å ha det bedre. Hvis alle hadde det bare godt inni seg, så ville verden blitt et bedre sted. En gammel klisje, men så sant så sant.

Kanskje det ble litt høytsvevende på slutten der. 😉 Men jeg håper dette ga deg noen gode svar og løftet kunnskapen din litt rundt dette med mindfulness og yoga.

Har du noen spørsmål eller kommentarer, så legg gjerne igjen noen ord i kommentarfeltet.

Hjertelig hilsen Anne Simone 🙂

 

Forfatter:

Picture of Anne Simone Kensho

Anne Simone Kensho

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg