Jivamukit Yoga – filosofien

Som en vei til opplysthet gjennom medfølelse for alle vesner, er Jivamukti Yogas grunnfilosofi basert på den opprinnelige betydningen av ordet «asana». Asana er sanskrit og betyr «sete, forbindelse» og henviser til vårt forhold til Moder Jord og tanken på at jorden huser alt liv. En grunntanke i Jivamuktifilosofien er derfor at vårt forhold til andre skal være til gjensidig gavn, og springe ut fra en indre kilde av glede og lykke i oss selv.

Jivamuktis utøvelse av asana (yogastillinger) blir derfor noe langt mer og dypere enn å bare holde kroppen frisk og rask med styrke og fleksibilitet. Det blir også en måte å bedre vårt forhold til alle andre mennesker, dyr og til hele jorden på, slik at vi oppnår opplysthet og forstår (og føler) at vi alle er ett, og ikke er separert eller trenger være ensomme. Denne opplystheten gir dermed varig lykke.

 Se våre Jivamukti Yoga videoer her…

De 5 prinsippene som danner grunnlaget for Jivamukti:

  • Ahimsa: En ikke-voldelig, medfølende livsstil som også inkluderer dyr, miljøet og alle levende vesener.
  • Bahkti: Bekreftelse på at vår indre gudommelighet er målet, og  at denne kan uttrykkes gjennom chanting, ved å instille seg på en høy intensjon for sin yogapraksis.
  • Dhyana: Meditasjon. Forbindelsen med vårt evige, gudommelige selv, sjelen.
  • Nada: Utviklingen av en sunn kropp og et sunt sinn gjennom dyp lytting. Dette kan innlemmes i en klasse gjennom bruk av musikk, talte ord, stillhet eller lærerens stemme.
  • Shastra: Studien av den gamle yogalæren, inkludert sanskrit chanting.

 

De 3 små bildene er hentet fra jivamuktiyoga.com. Hovedbildet er fra NettYoga.
Karina Eline Kibsgård er NettYogas hovedinstruktør i Jivamukti Yoga.

Forfatter:

Picture of Anne Simone Kensho

Anne Simone Kensho

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg