Hvor ofte skal jeg variere yoga-programmene?

Det finnes ikke noe fasitsvar på dette. Ulike yogaformer har ulike standarder og måter å legge opp yogapraksisen på. Det som er felles for de fleste er at man gjør samme program over en lengre periode. Det kan være alt fra 30 dager til 6 måneder, og i noen tilfeller lenger. Et yogaprogram kan ofte utvides med fler øvelser eller at man» går lenger inn i» hver øvelse. Det betyr at du øker den i vanskelighetsgrad, noe som ofte stiller økt krav til styrke, fleksibilitet, balanse eller teknikk.

Andre ganger er det hensiktsmessig å variere øvelsene eller hele programmet. Hvis en muskel eller muskelgruppe er svært slitne, trenger de en pause og restitusjon for å bygge seg opp. Kanskje du får en strekk, (selv om det ikke skal skje 😉 eller du kjenner smerte når du gjør en øvelse. Da skal du kutte ut øvelsen, eller du bytter ut hele programmet, hvis flere av øvelsene belaster der det gjør vondt. Andre ganger har du fokus kun på trenings-effekten av et yogaporgram, enten det er styrke, flyt eller tøying, og da kan du kjenne at du får bedre progresjon når du vareire programmet etter 1-2 uker.

Virker det fristende å bytte program nå under NettYoga Challenge Januar?

Velg et hovedprogram (helst det som er satt opp), og hold deg til det så lenge challengen varer.

Mange liker å bytte program etter et par ganger. Dette gjør bare at du går glipp av en del av ”yoga-effekten”. Yoga er ikke bare trening, men en hel filosofi og livsstil. Det ligger mye mer enn bare fysisk trening i programmene. Det er derfor vi de også fungerer utmerket for å redusere stress og ”kaos i hodet”.

Når vi praktiserer yoga jobber vi med kropp og sinn på et dypt nivå, og da trenger vi tid. Kroppen må venne seg til øvelsene, få lov til å jobbe seg opp styrke, beveglighet, finne rytmen med pust og bevegelse, og å klare å holde sinnet fokusert under hele økten. Når du kjenner at det flyter, og får en opplevelse av å miste tid og rom, da begynner du virkelig å komme ”dit”. Dit hvor yogaen gjør underverker, og du får gledesvaluta for innsatsen.

 

Utholdenhet og selvdisiplin bygger mental styrke.
✩ॐ✩
Kjærlig hilsen NettYoga-crewet

Forfatter:

Picture of Anne Simone Kensho

Anne Simone Kensho

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg