Mat – følelser – detox – et problem?

Avhengig? Savner du søtsaker eller annen mat? Ofte får vi et sug etter mat eller usunne ting.

Når du detoxer så kjenner du ekstra på dette. Jeg snakker da om de tingene som opplagt er usunne, som du ikke trenger for å leve, men som du har veldig lyst på allikevel. De fleste har ting de har dilla på ett eller annet. Hva er din dilla-ting? Min er sjokolade.

Detox er også en mental og emosjonell utrensing. Når du går på en detox-kur og ikke får spise, drikke eller røyke det du vil, så skjer det noe i kropp og hode. Ofte bruker ubevisst vi mat for å dempe eller legge lokk på følelser. Når vi detoxer vil det da skje en av to ting:

 • Vi klarer ikke la være å spise det vi har dilla på.
 • Vi kutter det ut og får en emosjonell utrensing.

Når vi klarer å leve oss igjennom de ubehagelige følelsene, gir vi slipp på gammelt «mentalt skrot».

Mat vs følelser

Mange av oss bruker mat for å dempe følelser eller som erstatning for følelser. Mat som fungerer på denne måten er typisk: Sukker, søtsaker, kaker, kjeks, fett, salt, krydret mat, brus og alkohol.
Selv brukte jeg sjokolade for å dempe stress, sinne i mange år uten å vite det. Hver gang jeg ble sint eller lei meg, marsjerte jeg rett i kiosken og kjøpte sjokolade! Jeg tenkte ikke over at dette var en merkelig ting å gjøre, før for noen år siden. Men nå lærte jeg at slik adferd demper følelser, og dermed begynte jeg å jobbe for å forløse disse følelsene og kvitte meg med «gammlet skrot».

Når du går på en detox vil du måtte kutte ut en rekke matvarer som er typiske ”lokk på følelser”. At de fungerer som lokk og demper følelser betyr rett og slett at de tar bort opplevelsen av følelsen, men tar ikke bort følelsen i seg selv.

Det betyr at følelsen blir liggende der, under lokket. Og hver gang det er gått for lang tid uten

Kjenn etter – når bruker du mat for å dempe uønskede følelser?

Når vi bruker mat for å legge lokk på følelser

Ubevisst gjør svært mange av oss dette. Det finnes mange forklaring er på hvorfor vi gjør det, alt fra at vi ble gitt sukkervann som babyer, til at stress fra urtiden skulle inntreffe når vi holdt på å dø, og dermed var det ofte lurt å flykte, og da sa kroppen ifra at den ønsket sukker eller andre stimulerende stoffer. Og det kan også komme av at vi har fått søtsaker som ”kos” som små, eller blitt belønnet med is når vi har vært med på noe skummelt eller blitt lei oss.

Uansett årsak, er det mulig å endre på dette mønsteret. Og det er hensiktmessig!

Vi skal spise fordi kroppen trenger brennstoff og byggesteiner.

Ikke bare fordi vi ”vil ha”. Tenk deg om vi skulle dullet med bilene våre på samme måte som vi duller med oss selv: ”Ååå, den fortjener noe godt. Den må jo kose deg!” Og så fyller du diesel på en bensin-bil, og eller sirup i motoren i stede for olje.

Vi kan le, og det er opplagt at bilen ville stoppet raskt.
Men det er like opplagt at kroppene våre også har sitt behov, uavhengig av hva vi forbinder med kos. Kroppen vår er fysikk og kjemi, og maten du spiser går igjennom kjemiske reaksjoner i kroppen, akkurat som bensin i en bilmotor.
Men fordi vi er en smule mer avanserte, så kan vi klare oss ganske lenge på ”feil bensin”, selv om du som har lest bloggene om detox nå sikkert allerede har skjønt poenget: At vi blir sykere og sykere når vi ”fyller feil mat”, og friskere og friskere når vi velger riktig mat.

Hvordan vet vi forskjell på om vi er sultne eller bare prøver å dempe en følelse eller ettergi en avhengighet?

Dette er tegn på ekte sult:

 • Det er mer enn 3 timer siden du spiste.
 • Det romler i magen.
 • Du blir fornøyd med sunn mat som gjør deg mett, og ”mååå ikke ha” noe spesielt.

Dette er tegn på falsk sult:

 • Du stresser
 • Du opplever en ubehagelig følelse, som sinne, irritasjon, sorg, kjærlightessorg eller lignende, og hungeren melder seg i samme øyeblikk.
 • Du må ha noen helt spesielt, som kinamat, sterkt krydret mat, potetgull, salte nøtter, sjokolade eller noe som opplagt er usunt.
 • Du blir ikke fornøyd med å spise sunn mat som metter i magen, må ha noe mer etterpå.

 

Slik kan du bli mer bevisst

Neste gang du blir sulten eller får lyst til å spise noe gjør du som følger:

 1. Sett deg rolig ned og bestem deg for å vente i 3-5 minutter. Du vet at du ikke vil dø av sult i løpet av denne tiden, så se om hodet og kroppen klare å roe seg og være fornøyd med å vente.
 2. Kjenn etter hvordan du føler deg. Skriv en journal med hvilke følelser du kjenner.
 3. Gi deg selv en utfordring: Kunne du blitt mett på hva som helst nå? (Så lenge det er sunn mat, og består av for eksempel salat, kjøtt, grønnsaker, fisk eller liknende)?
 4. Hvis ”ja” så er det ok.
 5. Hvis ”nei” – så hvorfor ikke?

 

Bare bli bevisst hva som får deg til å spise.
Vurder etter en ukes tid om dette er et sunt mønster eller ikke. Har du alt for mange opplevelser med at du spiser for å dempe følelser bør du jobbe deg igjennom dem. Noen klarer det selv gjennom yoga og meditasjon, andre gang er det på plass med en terapeut eller coach til å hjelpe deg.

Når følelser blir til fysisk sykdom.
Følelser som blir liggende undertrykt i kroppen for lenge blir til fysisk sykdom. Jo mer av det følelsesmessige du kan ordne opp i og få ut, jo bedre for helse og humør er det! Selv har jeg jobbet med å hjelpe folk å komme seg ut av slik følelsesmønstre, og bruker teknikken ”The Journey”, utviklet av Brandon Bays, sammen med teknikker jeg har lært gjennom meditasjonen. Dette er en rask og svært behagelig måte å løse opp i vonde følelser på, enten det er redsel, angst, depresjon, irritasjon, sinne osv.

 

Har du noen erfaringer med å bruke mat for å dempe følelser?
Skriv en kommentar under!

Skjermbilde 2014-07-20 kl. 23.16.36

Forfatter:

Anne Simone Kensho

Anne Simone Kensho

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg

Kontakt oss

kundeservice@yogafarm.no

Følg oss på sosiale medier:

YOGAFARM AS – Org nr 924 958 138 – Salgsbetingelser