Hva er detox, og hvorfor er dette noe vi bør gjøre?

Detox er å rense kroppen for avfalsstoffer og annet som belaster den. Det kalles også for en utrensing eller en avgiftning.

I dag er vi daglig omgitt av en rekke ting som belaster kroppen vår. I februar i 2013 gikk WHO (Verdens Helse Organisasjon) ut og sa at vi i vesten i dag får i oss mer belastinger enn hva kroppen klarer å skille ut.
Bare de siste 50 årene har mengden giftstoffer vi omgir oss med i det daglige overskredet mange tusen ganger det vi fikk oss på 50-tallet. Mens man i snitt fant 4-6 gift- eller fremmedstoffer i et menneske i 1950, finner i dag over 200! Det er en ekstrem økning på så kort tid.
Belastningene er mange:

butikkhylle-nettyoga-detox-ferdigmatForurensing, ferdigmat og prosessert mat, mobiltelefoner, sprøytemidler, alkohol, sukker, stress, inaktivitet, forstoppelse, tungmetaller, forurenset fisk, hormoner i kjøtt, antibiotika, konserveringsmiddel og tilsetningsstoffer/E-stoffer i mat, transfett, herdet fett, mikrober som bakterier, virus og sopp, kjemikalier i rengjøringsmidler, maling, kosmetikk og toalettsaker. Liste kunne vært mye lenger. En stor del av problemet er den såkalte ”coctail-effekten», som oppstår når disse stoffene reagerer innbyrdes med hverandre. Dette skaper en ekstra negativ effekt.

En detox er en periode hvor kroppen blir tilført så lite avfallsstoffer at den klarer å skille ut mer enn du tilfører.

Og hva har det med helsen og vårt velvære å gjøre?
Først en definisjon av helse:

Helse er kroppens evne til å restituere – altså til å gjøre seg selv frisk.

Det er slik at kroppen vår er designet og programmert til å gjøre seg selv frisk.
Har du god, sterk helse vil kroppen raskt «komme tilbake til null». Når helsen blir redusert er det typisk at du hangler lenge med infeksjoner eller får sykdommer som ikke forsvinner.
I prosessen med å gjøre seg selv frisk må kroppen klare å ta opp næringsstoffer og skille ut avfalsstoffer.

Om vi får et sår på fingeren, så gror dette av seg selv ute at du trenger å si trylleord, ta medisiner eller gå til en healer. Det bare skjer. Slik er det også med de fleste sykdommer som forkjølelse, magetrøbbel, barnesykdommer, hodepine, tretthet etter en natt med dårlig søvn osv. Men det skjer ikke alltid. Noen sykdommer kommer for å bli, som ofte er tilfelle med eksem, allergi, autoimmune sykdommer, reumatisme (gikt), noe former for kreft hjerte-karsykdom, diabetes osv.

Så hva er det som har skjedd da? Hvorfor kan ikke kroppen fikse opp i dette også?

De daglige belastningene vi får i oss fører hos mange av oss til at avfalsstoffene hoper seg opp i vev og organer. Det fører til en gradvis dårligere funksjon, og vi blir syke. Når vi renser ut avfalsstoffer vil vi snu denne prosessen, og kroppen vil igjen klare å gjøre seg selv frisk.

I tillegg er vi mer utsatt for å bli smittet av bakterier og virus, siden vi bor og jobber tettere og reiser mer. Det jeg som terapeut ser er at mennesker ofte har slike infeksjoner latent, at de ligger i kroppen, og når immunsystemet er lavt eller man tar en ferie, så blir man syk. Virker det kjent?

Derfor er godt for oss å detoxe. En detox vil gi kroppen mulighet til å minske belastningen, og dermed bli i bedre stand til å gjøre seg selv frisk igjen.

Detox er som en vårrengjøring i kroppen.

Det finnes mange ulike ”styrker” på en detox, men vi forholder oss vanligvis til to hovedgrupper:

  • Passiv detox
  • Aktiv detox

Passiv detox er når vi stopper inntaket av det som belaster kroppen. Det tar ikke nødvendigvis bort avfalsstoffer som ligger der, men unngår at det kommer flere.
Aktiv detox er når vi aktivt går inn og rense ut det som ligger lagret og som har hopet seg over tid.
En aktiv detox er mer krevende, og rensen du velger å gi kroppen her kan enten være omfattende eller forsiktig. Her går man spesifikt inn og renser ut det som ligger lagret.

Det programmet vi skal gjøre sammen her er en forsiktig aktiv detox. Hvis noen av dere ønsker det, så lager jeg også et litt sterkere program-alternativ.

Den første uken blir det en nedtrapping med en passiv detox, og så blir det en uke med aktiv detox etterpå, før vi har en opptrappingsuke til slutt.

Jeg vil også komme med en rekke tips om hvordan du kan finne ut om det er mat som reduserer din kapasitet, enten du er allergisk for den uten å vite det, inntollerant eller at kroppen din bare er sensitiv, og at du vil ha mer energi og mentalt overskudd om du kutter den ut.

Er du gravid eller ammer, skal du uansett ikke gjør noen detox. Det er veldig viktig. Hvis du går på livsviktige medisiner, bør du konsultere legen din før du gjør en aktiv detox, eller gjøre en detox i samråd med terapeut, slik at du får en individuell tilrettelegging og oppfølging ut ifra din tilstand og de medisinene du tar. En passiv detox går fint (det programmet du får i morgen og som vi skal gjøre første uken).

Hensikten med detoxen er å styrke helsen. Når helsen blir styrket betyr det også at vi holder oss friskere, ser yngre ut, har mer energi og går ned i vekt (ved overvekt).

I kveld kl 20:00 kommer den et kort blogginnlegg om hvorfor man går ned i vekt når man faster. Og hvordan man kan holde på en vektnedgang, uten å telle kalorier eller måtte ty til ekstreme dietter.

En sterk helse = mer energi.
Det gjør en stor forskjell i hverdagen at du orker å leke med barna, gå ut med venninner, holde deg våken frem til kl 2300, få gjort husarbeidet og holdt hjemmet pent og rent, besøkt venner og familie, reist på hytta, planlagt ferien og husket bursdager. Og i tillegg bør du ha overskudd igjen til å være kreativ med det som skal få deg til å blomstre. Den lidenskapen du kobler av med for å glemme jobb, unger, tid og sted. Enten det er å hoppe fallskjerm, dykke, kjøre motorsykkel, gå i fjellet, lage cupcakes, strikke, sy, snekre eller hva som helst. Den lidenskapen som gjør at du kan vær ei din egen lille boble i timevis som om du var forelsket og aldri vil slutte. Og så er det viktig at du i tillegg føler deg flott, sexy og ”ovenpå situasjonen”, og ikke fanget i tidsklemma, alltid på hæla og haster igjennom livet litt på halv tolv, mens du lurer på ”hvorfor vi egentlig er her” og ”hva er vitsen?”. Lite energi fører til at arbeidsoppgaver hoper seg opp, som igjen fører til stress, og dermed er man fanget i en negativ spiral.

Ta avgiftningstesten i kveld!

Kl 20:00 legger jeg ut en test som gir deg en indikasjon på om du bør detoxe eller om du er godt innenfor ”den grønne sonen” + at det kommer et mini-blogginnlegg om overvekt.

I morgen får du program for den første uken med passiv detox.

Skjermbilde 2014-07-20 kl. 23.16.36

Forfatter:

Picture of Anne Simone Kensho

Anne Simone Kensho

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg