Medisinsk Yoga og ryggproblemer

Rygg problemer nettyoga yope medisinsk yogaI dag har mange større eller mindre grad av rygg-trøbbel. Smerter i korsryggen, mellom skuldrene, nakke, musearm, betennelser, C-formet rygg, S-formet rygg, dårlig holdning. De fleste av oss kjenner seg igjen. Det strammer og verker. Og all denne stramheten og smerten tapper oss for energi. I tillegg blokkerer det for tilførsel av O2 og næringsstoffer til hjernen og vitale organer. Dette er jo ikke noe vi ønsker i det hele tatt, men det har blitt så vanlig at mange har gitt opp å gjøre noe med det.  ”Det bare er slik”. Men vi trenger ikke se på ryggsmerter og stivhet som noe ”som bare er der”.

«Bjørnegrepøvelsene får meg til å føle meg sterk i både kropp og sinn! Utrolig effektiv. Disse kommer jeg til å gjøre ofte.»  – Mona, personlig trener.

Du kan kreve en smerte-fri hverdag!

Du kan kreve en smertefri rygg!
Du kan kreve en smertefri hverdag!

Stivhet, smerte og dårlig kroppsholding har dessverre blitt baksiden av å være en av de fremste landene i verden når det kommer  til teknisk utvikling og modernisering. For 50 år siden var Norge kroppsarbeidere, og vi fikk trim og bevegelse naturlig gjennom arbeidsdagen. I dag sitter de aller fleste av oss foran en datamaskin store deler av dagen.

Dette skaper en del utfordrninger for kroppen vår som er designet for aktivitet.

Og ryggraden er viktig! Uttrykk som ”brukket ryggrad”, ”ryggraden i en bedrift”, ”han hadde ikke ryggrad” viser at ryggraden er vital. Gjennom ryggraden går det viktige nerver og blodkar til hele kroppen. Knekker vi ryggen, får det ofte store konsekvenser, og kan i verste fall ende med lammelse. Ryggraden bærer kroppen og hodet. Tilbringer vi mye tid med lutet rygg, enten det er foran datamaskin, når vi bærer på småbarn eller vi arbeider med andre ting foran oss, er vi stadig fremoverbøyd, og det blir vanskeligere og vanskeligere å rette seg opp. Ryggen er ikke lenger rett av seg selv, og vi er på vei inn i en belastningsskade.

Hvordan kjennes det om du skulle rette opp ryggen til en stolt og strak positur? Må du anstrenge deg, eller er du slik naturlig? Hvor befinner skuldrene dine seg, trekkes de fremover foran brystet?  Klarer du å folde hendene med strake armer bak på ryggen? Tenk på hvordan vi alle var som barn, myke og avspent. Hvem vil vel ikke tilbake dit igjen!

 

I yoga har vi stor fokus på ryggen og ryggraden, nettopp fordi den er så viktig. Mennesker som gjør yoga blir mer bevisste på hvordan de bærer kroppen og har ofte en vakker, rank holdning. Jeg pleier å si at du skal se for deg at du balanserer skjelettet og alle ryggvirvlene som en stabel med klosser. Når klossene kan stå av seg selv uten støtte jobber musklene lite, og det krever liten innsats og energi fra kroppen å stå slik. Hvis du derimot setter alle klossene litt på kanten av hverandre, slik at de velter, må du stå der og støtte dem. Slik er det med skjelettet også. Når du, eller skjelettet, er bøyd må musklene jobbe og kroppen forbruker energi. Over tid setter spenningene seg og mange får kronisk stivhet og smerte. Nå er det på tide å reversere dette.

Medisinsk Yoga er utrolig godt verktøy til nettopp ryggproblemer. En studie gjort i Sverige nylig viste at medisinsk yoga kom bedre ut enn noen annen behandlingsform, både i varige resultater og hvor raskt man har forbedring. I tillegg regnet de ut at samfunnet kunne spares for milliardbeløp årlig ved å bruke Medisinsk Yoga ved ryggproblemer, istedenfor bruk av annen behandling. Kirurger i Sverige sender nå pasienter til medisinsk yoga før de vurderer operasjon. I de aller fleste tilfellene slipper man operasjon. Som en bonus har de fått en enkelt og virkningsfullt verktøy de selv kan anvende både som forebygging og for problemer som oppstår.

I tillegg til å løse opp i smerter og rette opp dårlig holdning, vil en velfungerende rygg gi oss mer energi, bedre oksygentilførsel til hjernen, bedre funksjon av nervesystemet som sender signaler til fordøyelsen, muskler, indre organer osv. Derfor ER ryggen viktig. Kanskje viktigst. Det er ikke alltid lett å vite hvor man skal begynne. Eller man tror at det tar lang tid, og krever mye innsats.
Den gode nyheten er at det både kan gå raskt og være enkelt.

Nå har vi laget en hel serie med korte program i Medisinsk Yoga, og mange av dem har fokus på rygg, nakke og skuldre. De varer i ca 7 minutter hver, og du kan velge å gjøre ett eller kombinere flere.

 

 «Jeg er et nytt menneske! Jeg digger øvelsene deres, de er utrolig effektive!»  – Siri, arkitekt

4 gode rygg-program du kan starte med nå.

Ryggfleks  –  En herlig øvelse for rygg og energiflyt!
Denne øvelsen myker opp nedre del av ryggen, ryggraden, brystkassen og skuldrene. Og den øker flyten av spinalveske rundt ryggraden og stimulerer flyt i lymfen. Fra et yogisk perspektiv åpner den energiflyten i den store ryggkanalen, hovedmeridianen, der alle chacraene har sitt feste. Dette er en fin oppvarmingsøvelse til alle yogaprogram.

Sufisirkler
Dette er en roterende øvelse som myker opp hele ryggraden, hofter og bekkenmuskulatur, samtidig som den stimulerer fordøyelsen. Jobber med alle de nederste 5 chakraene.

Ryggvridning med torsjon
Denne øvelsen renser blodet, frigjør gift fra lungene, blodkar og celler. Den øker lungekapasiteten din og øker vitaliteten. Den styrker nervesystemet og immunforsvaret. Sinnet ditt fokuseres.

Ryggvriding med armene over hodet
Dette er en øvelsen som renser blodet og frigjør giftstoffer fra lunger, blodkar og celler. Den roterer og løser opp i ryggraden, øker lungekapasiteten og øker vitaliteten. Du vil styrke nervesystemets evne til å håndtere stress, og sinnet ditt fokuseres.

De to siste er ganske like, men ”vridning med armene over hodet” er tyngre.
Det er en viss fare for at du kan bli hekta på disse øvelsene. Det føles utrolig godt, som om kroppen jubler innvendig.

Lag deg gode vaner
Øvelsene kan gjøres flere ganger daglig, og det er svært effektivt om du så ofte som en gang i timen ta små pauser på et par minutter og gjøre en kortversjon av dem. Lukk øynene og innstill deg på en kort time-out, stilne tankene og vær tilstede i øvelsen, og bare gjøre noen få repetisjoner. Så kan du ta en full versjon når du har mer tid.

Så da er det bare å sette i gang. Ikke no´mer vond rygg!!

 

Var dette nyttig for deg?    Hvem andre kan ha nytte av det?    Venner, familie, arbeidsgiver? 
Vi er her for deg og alle som trenger det, derfor ber vi deg dele når du også ser verdien. : )
 

Forfatter:

Anne Simone Kensho

Anne Simone Kensho

Fortell vennene dine om dette! Del her:

Andre relevante innlegg